Ul. Bohaterów II Armii Wojska Polskiego 12, 59-900 Zgorzelec
514 714 844
dietetyk@nutridietic.pl

Truskawkowe ciasto z rabarbarem

Truskawkowe ciasto z rabarbarem

Maj, miesiąc w którym królują szparagi, rabarbar i…. truskawki ! Wszystko budzi się do życia, w kuchni mieszają się aromaty. Pojawiają się pierwsze wiosenne ciasta. Wykorzystajmy dobroci jakie daje nam maj i przygotujcie razem ze mną truskawkowiec z rabarbarem.

 

Truskawki są bogatym źródłem witaminy C i witaminy z grupy B utrzymujące naszą skórę w dobrej formie, działa na układ nerwowy i przewód pokarmowy. W truskawkach znajdziemy również bogactwo soli organicznych, wpływających na poprawę przemiany materii i pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Wapń i fosfor wzmacniają kości i poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.

 

Owoce te posiadają także właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny –  enzymu, który odpowiada za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Truskawki wspomogą także walkę z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.Truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik: fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.

A rabarbar ?

 

Jest on źródłem witamin: C, E oraz A. Jedząc tę roślinę, w organizmie przyswajane są duże ilości fosforu oraz potasu. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne i właściwości estrogenne – jest to szczególnie ważne dla kobiet mających problem z cerą trądzikową, pań w okresie przekwitania oraz mężczyzn zmagającym się z przerostem prostaty. Takie właściwości rabarbaru są związane z obecnością rapontycyny. Dodatkowo po upieczeniu wytwarza się w tej roślinie polifenol – rapontygeniny. Składnik ten zapobiega rozwojowi komórek rakowych.

Czyż nie same dobroci ? Dlatego poniżej ode mnie dla Was przepis ma truskawkowe ciasto z rabarbarem.

Składniki:

  • 5 białek
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru (szklanka 250ml)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250g margaryny lub masła – roztopionego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g umytych truskawek pokrojonych na kawałki
  • 300g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Białka  ubić mikserem. Gdy białka się już dobrze spienią, dodać cukier i cukier wanilinowy, miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać żółtka i jeszcze przez chwilę mieszać mikserem, aż powstanie jasna, kremowa masa.

2.Obie mąki przełożyć do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.

3. Do piany z jajek dodać powoli roztopione masło mieszając drewnianą łyżką. Następnie na masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać truskawki i rabarbar. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *