Ul. Bohaterów II Armii Wojska Polskiego 12, 59-900 Zgorzelec
514 714 844
dietetyk@nutridietic.pl

Tortilla z pieczonym kalafiorem a’la Gyros

Tortilla z pieczonym kalafiorem a’la Gyros

Tortilla kto z nas jej nie lubi ? Jest to sposób na szybki obiad, a co jeśli będzie on bogaty w witaminy i minerały? Dla mnie bomba!

 

Gyros to jedna z potraw, której nie lubić się po prostu nie da! Świetnie smakuje w każdej postaci, jako dodatek do ryżu, kanapek, obiadów czy tortilli.Sałatka Gyros króluje na nie jednej imprezie! Jednak nie każdy może sobie pozwolić na kawałek mięsa w tej przyprawie, czy to ze względów zdrowotnych gdzie mięso musimy ograniczać czy to z wyboru będąc na diecie wegetariańskiej. Idealną alternatywą staje się pieczony kalafior. Dzięki przyprawie jego smak nabiera finezyjnego charakteru. Uprzedzam – uzależnia! 

 

Moją dzisiejszą propozycją jest tortilla ze wspomnianym pieczonym kalafiorem 🙂

SKŁADNIKI:

  • Placki do tortilli 6 placków
  • Kalafior 1 sztuka
  • Mąka pszenna bądź inna używana przez Was. Ja zazwyczaj mieszam kilka rodzajów mąki – 1 szklanka 
  • Mleko UHT 2% – 1 szklanka 
  • Olej rzepakowy – 3 łyżki 
  • Sól/ Pieprz – do smaku 
  • Woda – 1/2 szklanki 
  • Jogurt naturalny – 150 g (osobiście polecam jogurt naturalny Gęsty Bakoma za jego skład – tak nawet w jogurcie naturalnym znajdują się zbędne dodatki)
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Kapusta pekińska – pół małej główki 
  • Pomidor 
  • Ogórek
  • Czerwona cebula 
  • Przyprawa do gyrosa – 2-3 łyżeczki 

PRZYGOTOWANIE:

  • Przygotowania zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego, aby chwilę odpoczęło. Mieszamy ze sobą mąkę, wodę, sól i mleko do chwili uzyskania gładkiej masy o konsystencji ciasta na naleśniki. Następnie kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na malutkie różyczki.
  • Po osuszeniu kalafiora, obtaczamy go w przygotowanej masie naleśnikowej. Pozwalamy nadmiarowi ciasta spłynąć do miseczki i tak obtoczone różyczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
  • Tak przygotowanego kalafiora pieczemy 20-25 minut w temperaturze 225 stopni Celsjusza. Kiedy kalafior już się piecze w drugiej miseczce mieszamy ze sobą olej i przyprawę do gyrosa. Po upływie 25 minut smarujemy upieczony kalafior przygotowaną przyprawą i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
  • Możemy spożywać na ciepło i na zimno 🙂
  • Kapistę pekińską szatkujemy i doprawiamy sola i pieprzem, cebulę, pomidora i ogórka kroimy na mniejsze części takie aby łatwo zawinęły nam się w placku do tortilli. Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i doprawiamy do smaku.
  • Na placku do tortilli układamy kapustę pekińską, cebulę pomidora i ogórka oraz upieczony kalafior i polewamy przygotowanym sosem czosnkowym. Całość zawijamy w rulon zakrkając go od spodu. Jeśli chcemy by nasza tortilla była lekko przypieczona i ciepła zawijamy ją w folię aluminiową i grzejemy na patelni na małym ogniu bądź w opiekaczu czy grillu.

 

Spróbujcie i dajcie znać jak wrażenia ! 😉 

 

PS: Każdy piekarnik może piec inaczej, należy patrzeć i regulować temperaturę tak aby kalafior zrobił się na wpół miękki i podpieczony na złoty kolor.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *