Ul. Bohaterów II Armii Wojska Polskiego 12, 59-900 Zgorzelec
514 714 844
dietetyk@nutridietic.pl

Pączki z piekarnika

Pączki z piekarnika

Zbliża się tłusty czwartek. Dlaczego wtedy mamy sobie odmawiać słodkości? Każdy powinien zjeść tego symbolicznego pączka 😉 chyba, że są co do tego przeciwwskazania zdrowotne. Jednak kiedy ograniczamy kalorie w jadłospisach nie chcemy popełniać dietetycznych grzeszków. Z pomocą przychodzi przepis na paczki z piekarnika. Dzięki ograniczeniu tłuszczu są one zdrowszą wersją pączków z cukierni. W smaku zbliżone są do tych tradycyjnych a jeszcze ciepłe smakują wybornie 😀
Po przepis zapraszam poniżej 😉

Składniki: „(około 20 mniejszych pączków)

• 3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
• 250 ml ciepłego mleka
• 20 g świeżych drożdży
• ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
• 2 jajka średniej wielkości
• 3 łyżki roztopionego, ostudzonego masła
• szczypta soli

dodatkowo:
• cukier puder do posypania lub lukier
• krem czekoladowy, marmolada, dżem

Przygotowanie:

• Drożdże rozkruszyć do kubka, wlać 30 ml ciepłego ( nie gorącego) mleka, wsypać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Można przykryć ściereczką.
• Pozostałą mąkę przesiać do miski, wymieszać ją ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Dodać rozbełtane wcześniej jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto, wlać rozpuszczone, wystudzone masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie błyszczeć i będzie gładkie.
• Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, a w międzyczasie przygotować sobie dwie duże blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Ja używam blach, które były na wyposażeniu piekarnika.
• Wyrośniętego ciasta nie zagniatać ponownie. To ważne, ponieważ pączki zrobią się twarde. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na grubość około 2-3 cm, szklanką wyciąć pączki. Resztę ciasta krótko zagnieść, ponownie rozwałkować i wyciąć kolejne pączki. Tak do wyczerpania ciasta.
• Paczki ułożyć na blaszkach. Przykryć ściereczkami i zostawić do drugiego wyrośnięcia na około 1 h. Piekarnik nagrzać do 180 stopni bez termoobiegu (góra – dół), wstawić blaszkę z pączkami i piec około 10 – 12 minut do lekkiego zrumienienia – nie mogą za mocno się przypiec, bo będą twarde. Gdy pierwsza partia się upiecze wstawić drugą blaszkę.
• Po upieczeniu przełożyć pączki na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Z pomocą szprycy z długą końcówką napełnić pączki dżemem, a następnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego! ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *