Ul. Bohaterów II Armii Wojska Polskiego 12, 59-900 Zgorzelec
514 714 844
dietetyk@nutridietic.pl

Marchewkowe muffinki z orzechami

Marchewkowe muffinki z orzechami

Marchewka- jedno z najbardziej popularnych warzyw. Czy ktoś z nas wyobraża sobie zupę bez marchewki ? Czy może popularną rybę po grecku?

Znaczenie odżywcze marchwi ma tylko korzeń. Najpopularniejsza odmiana marchwi ma pomarańczowoczerwony kolor i zawdzięcza go barwnikowi – karoten. Marchew składa się głównie z węglowodanów, białka oraz pektyn. W 100 g marchwi znajdziemy nawet do 1.656 witaminy A oraz 9,938 mg beta-karotenu. Marchew jest także dobry źródłem witaminy B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP. W częściach jadalnych marchwi znajdziemy także mikroelementy: wapń 36 mg/100 g, magnez 16 mg/100 g, sód 82 mg/100 g i potas 282 mg/100 g.

Kalorie ? Bez obaw. W 100 g znajdziemy 33 kcal Surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny (IG = 30), jednak im dłużej ją gotować, tym bardziej wzrasta wartość indeksu glikemicznego. IG gotowanej marchewka może wynosić nawet 90. Dlatego osoby z cukrzycą typu 2 powinni spożywać marchewkę tylko na surowo.

 

Marchew zalecana jest w zaburzeniach trawienia u dzieci i dorosłych. Świeży sok z marchwi zawiera specyficzne związki siarkowe, nazywane czynnikami bifidus. Pobudzają one rozwój bakterii Bifidobacterium bifidum (syn. Lactobacillus bifidus) i przeciwdziałają zaburzeniom trawienia. W biegunkach bakteryjnych stosuje się marchwiankę, rozgotowaną na papkę marchew, która ze względu na wysokie stężenie beta-karotenu przywraca jelitom naturalne funkcje.

Najważniejszym składnikiem marchwi o znaczeniu prozdrowotnym jest beta-karoten. Beta-karoten jest prowitaminą witaminy A. Związek ten chroni nas przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, które mogą wiązać się z substancjami znajdującymi się w komórkach i wywierać szkodliwy wpływ na błony komórkowe oraz na podział komórek. Prowitamina witaminy A opóźnia procesy starzenia się. Beta-karoten wzmacnia system immunologiczny, chroni wyściółkę przewodu pokarmowego i dróg oddechowych przed infekcjami. Odgrywa istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej wpływając na obniżenie poziomu cholesterolu. Beta-karoten zapewnia ponadto prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zwłaszcza o zmierzchu, oraz warunkuje prawidłowe rogowacenie nabłonków.
A co zrobić z niejadkami? Nie każdy przecież lubi marchewkę i chętnie ją zajada. Może  pomoże przemycenie!
Poniżej przepis na pyszne czekoladowo-marchewkowe muffinki z orzechami 🙂
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki (ok 3-4 szt.)
  • 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Weź dwie miski. W jednej wymieszaj wszystkie składniki suche a w drugiej wszystkie składniki mokre. Połącz składniki mokre z suchymi ( nie odwrotnie). Utworzoną masę przekładaj do papilotek na muffinki zostawiając miejsce do wyrośnięcia (ponad połowę papilotka wypełnij masą). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Gotowe 🙂

Upieczone muffinki możemy posypać cukrem pudrem bądź zrobić dodatkową polewę czekoladową.

Smacznego! Przepis możecie wykorzystać już niedługo bo 4-go kwietnia obchodzimy światowy dzień marchewki! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[fot.printerest]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *