Ul. Bohaterów II Armii Wojska Polskiego 12, 59-900 Zgorzelec
514 714 844
dietetyk@nutridietic.pl

Koktajl z ogórkiem i jabłkiem

Koktajl z ogórkiem i jabłkiem

Jabłka to nasz polski skarb. To co w jabłkach najcenniejsze znajduje się w skórce, dlatego nie powinniśmy z niej rezygnować ale owoc dokładnie umyć.

Jabłka zawierają:

  • witaminę C
  • witaminę K
  • witaminę B2
  • witaminę B6
  • witaminę A
  • witaminę E
  • witaminę B1
  • kwas foliowy
  • kwas pantotenowy
  • potas
  • mangan
  • żelazo
  • wapń
  • magnez
  • fosfor
  • miedź
  • polifenole
  • pektyny

Czyż lista nie jest spora? Niektóre z nich występują w niewielkich ilościach jednak skumulowane czynią z jabłka owoc o właściwościach zdrowotnych i działaniu antyoksydacyjnym. Dlaczego wiec powinniśmy jesć jabłka?

 

  1. Pomagają w profilaktyce przy nowotworach
  2. Maja pozytywne oddziaływanie na czynność płuc
  3. Działają przeciwmiażdżycowo
  4. Pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami
  5. Pomagają w profilaktyce przeciwmiażdżycowej 
  6. Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych
  7. Wzmacniają odporność
  8. Wpływają na kondycję skóry
  9. Zmniejszają objawy astmy oskrzelowej
  10. Pomagają w profilaktyce chorób wzroku 
  11. Uczestniczą w usuwaniu metali ciężkich i toksyn z organizmu 
  12. Hamują rozwój próchnicy

 

Sięgajmy po jabłka profilaktycznie. Poprawimy swoją kondycję zdrowotną, wprowadzimy zdrowy nawyk jedzenia owoców oraz będziemy wspierać polski rynek.

Jabłka możemy jeść w różnych postaciach. Zapiekane, pieczone, „prosto z drzewa” czy w formie koktajli.

Zachęcam do skorzystania z przepisu na koktajl z jabłka i ogórka. Jest świeży, orzeźwiający, dostarcza dla organizmu witaminy i minerały, syci na długo kosztem małej ilości kalorii. Ja jestem na tak ! A Wy?

 

SKŁADNIKI:

  • 1 ogórek
  • 1 jabłko
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 szklanki wody (800 ml)
  • Miód (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Jabłko, ogórka i seler dokładnie umyć. Pokroić składniki na mniejsze kawałki a z jabłka usunąć pestki. Tak przygotowane składniki wrzucić do blendera i dodać wodę. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru. Miód można dodać do całego koktajlu bądź do szklanki w zależności od preferencji smakowych. Z przepisu uzyskujemy ok. 4 szklanki koktajlu. 

Smacznego ! 🙂

 

* Najlepiej sprawdza się blender kielichowy *

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *